MATKOMPASSEN

VAL FÖR ETT HÅLLBART LÄN

Efterlängtad saluhall blev besöksmål

Agneta Lundström, Eva Lindgren, Anna Sténs i Saluhallen Vännäs

I trakterna runt Vännäs finns många livsmedelsproducenter. Men hur skulle maten nå kunderna på bästa sätt? Lösningen blev en föreningsdriven saluhall som inte bara säljer lokala varor, utan också fungerar som en social träffpunkt.

Inne på Saluhallen i Vännäs råder en lugn och familjär stämning. I ett hörn av lokalen finns en kafédel med några bord och stolar. En äldre herre kommer in och vill småprata om gångna tider, medan andra kunder styr med målmedvetna steg mot frysdiskarna fyllda med lokalt kött.

Här ligger fokus på försäljning av lokalproducerade livsmedel av alla slag. Men mötet med kunden har också en given plats.

– Vi fyller en social funktion för många ensamma och äldre i Vännäs. Det blir ungefär som den gamla lanthandeln – det finns utrymme för småprat. Om det är få kunder, så kan vi i personalen ta en kaffekopp och sätta oss med någon och fråga hur det är idag, säger Eva Lindgren, entreprenör och en av de fyra livsmedelsproducenter som driver Saluhallen i Vännäs.

"Iden fick ligga och gro till sig"

Saluhallen har funnits i centrala Vännäs i två år. Men själva idén kläcktes för fem år sedan, när medlemmar i den ideella föreningen ”Lokalt & nära, Mat- och hantverk” gjorde en studieresa, arrangerad av Länsstyrelsen Västerbotten, till bland annat saluhallen i Burträsk.

– När vi kom dit så sade jag till Eva Lindgren: ”En sådan här skulle vi kunna ha i Vännäs också”, berättar Anne Sténs, som är mathantverkare och livsmedelsproducent.

Idén fick ligga och gro till sig. Det fanns frågor att fundera på – vem skulle driva saluhallen och i vilken form? Lösningen blev att den ideella föreningen bytte form till en ekonomisk förening, samt att fyra entreprenörer från Forsbacka Lamm, Levagård, Spölandsgrisen och Sténstorpet tog på sig att driva saluhallen. 

Kommunens näringslivsutvecklare bistod med stöd och råd. Att hitta en lokal gick också smidigt, eftersom en fastighetsägare hade en större butiksyta mitt i centrum att upplåta.

– Det var viktigt att knyta ihop säcken. Vi vill få folk att handla lokalt på en plats, i stället för att behöva åka runt och handla på tio olika ställen. I Vännäs har vi ju så mycket, särskilt när det gäller kött. Men här finns också vanligt hantverk som ryms i en saluhall. Vi ville helt enkelt hitta ett sätt att sälja produkterna utan att jobba ihjäl oss, säger Eva Lindgren.

Saluhallen slog upp sina portar samtidigt som coronapandemin bröt ut. Men det hindrade inte folk från att stå och köa utanför hallen på öppningsdagen.

– Det här med pandemin var ju oturligt. Vi tänkte ”Hur ska detta gå?”, men det gick jättebra och vi kunde ha öppet som planerat. Folk har verkligen efterfrågat detta, säger Agneta Lundström, som är bonde.

Idag säljs mat och hantverk från ett femtontal lokala företag i saluhallen. Alla livsmedel måste komma från tillverkare som är registrerade av Livsmedelsverket – detta för största möjliga säkerhet för konsumenterna. De fyra ansvariga för saluhallen arbetar med driften på ett rullande schema, medan de övriga involverade företagen säljer mot provision.

"Idag säljs mat och hantverk från ett femtontal lokala företag i saluhallen"

Kundkretsen är blandad. Den består av många yngre – ofta barnfamiljer, men också äldre, berättar Eva, Agneta och Anne. Dessutom har kunder boende i andra kommuner börjat hittat till saluhallen.

Vi har blivit ett besöksmål. Vi har en fördel av att PMU har en secondhandbutik här intill, som också har många besökare utifrån – det blir ju som att man drar åt varandra. Det säger faktiskt flera butiker runtomkring, att de har märkt av en annan typ av kunder som kommer till Vännäs.

Marknadsföringen sker både via annonser i lokalmedia och sociala medier. Men effekten av det senare är särskilt märkbar:

– När vi annonserar om nya köttleveranser på sociala medier kommer kunderna direkt med kylväskor och handlar för en månad framåt, säger Eva Lindgren.

Än så länge drivs inte saluhallen med någon större lönsamhet. Kafédelen bidrar till hyran, men samtidigt har priserna för fasta omkostnader som el skjutit i höjden.

"Omsättningen i mitt eget företag har ökat"

Vad är då den enskilt största fördelen med att ha startat en saluhall?

– Jag hade ett generationsskifte i mitt eget företag, så jag var tvungen att hitta på något annat. Att få i gång den här verksamheten gjorde att jag kunde fortsätta att jobba med det som jag verkligen vill arbeta med, säger Eva Lindgren.

Agneta Lundström märker av flera fördelar:

– Omsättningen för mitt eget företag har ökat. Jag behöver heller inte längre vara ute så ofta med försäljningsbilen, utan kan lägga tid på annat. Det är så bra att vi är samlade allihop under ett tak.

Även Anne Sténs har noterat en ökad försäljning:

– Jag ser en trettioprocentig ökning av min omsättning. Att vara flera tillsammans minskar ju kostnaderna. Jag har dessutom fått tid och möjlighet att utöka mitt utbud av produkter.

Vad kan det då vara som lockar med en saluhall? Förutom den sociala aspekten tror Anne Sténs att många tilltalas av att både besöket och maten känns unik och personlig – och att den mat som man handlar bär på en historia. Kort sagt – det som brukar kallas storytelling.

– Det är viktigt att kunden får med sig en berättelse om varan – var den kommer från och historien bakom produkten. Jag vet att det här verkligen är något som uppskattas, säger Anne Sténs.

Tre tips från Eva, Anne och Agneta till de som vill öppna saluhall

  • Ha ”högt i tak”. Man ska kunna ta både ris och ros. Dokumentera hur arbetet ska gå till och ha ett tydligt regelverk om konceptet. Var ”lagom många” som ansvarar för driften, så slipper man långbänkar.
  • Kunder gillar det enkla och vardagliga – lokal och utbud behöver alltså inte vara så flashigt. Men man ska kunna strosa runt och titta.
  • Gör förändringar i lokalen och ha ett sortiment baserat på säsong. Då kan kunderna alltid hitta något nytt.

Fakta saluhallar

En saluhall är en hallbyggnad där man säljer många slags produkter. För att få kallas saluhall måste det finnas tillgång till livsmedel som kött, fisk, delikatessprodukter och grönt.

En saluhall kräver tillstånd av kommunen där verksamheten ska drivas. Kommunen handlägger bland annat ansökan om bygglov, tillstånd enligt miljöbalken samt registrering av anläggningar enligt livsmedelslagen. Kommunen kontrollerar också att saluhallen följer gällande livsmedelslagstiftning.

Källa: livsmedelsverket.se

Om Vännäs saluhall

Antal som arbetar i saluhallen: 4

Finns i: Vännäs, Västerbotten.

Organisationsform: Ekonomisk förening, Anne Sténs är ordförande.

Inspiration för dig som producent

Ett flertal betande kor på ett öppet fält vid Ekoranchen

Eget gårdsslakteri gav ny skjuts till ranchen

För ägarna till Ekoranchen i Gullmark kändes det inte bra att skicka i väg korna långa sträckor till slakt. Lösningen blev att bygga ett eget gårdsslakteri. Det gjorde dessutom att lönsamheten ökade. Vill du också bygga eget slakteri? Här får du de tips du behöver!

Butikskedja med lokal mat i fokus

Att använda sig av flera försäljningskanaler är viktigt för att nå ut. Camilla Jonsson, som driver Järvtjärns utegrisar, satsar på sitt affärskoncept Matverket, som idag har tre butiker i länet. Det senaste tillskottet är en affär i centrala Skellefteå.