Start › Medvetna val › Jordbruk & Odling
Betande djur och ett levande lantbruk bidrar till att skapa förutsättningar för att bevara den biologiska mångfalden.
Jordbruket utgör grunden för ett långsiktigt bevarande av odlingslandskapets natur och kulturvärden, men även för att förse oss med livsmedel. Utan ett aktivt brukande kommer det öppna landskapet att försvinna och därmed även möjligheten att bevara djur och växter som lever i odlingslandskapet. Betande djur och ett levande lantbruk bidrar till att skapa förutsättningar för att hålla landskapet öppet och den biologiska mångfalden.
Livsmedelsförsörjning innebär att man har regelbunden tillgång till säker och näringsrik mat. Om vi vill stå bättre rustade i tider av kris så är det viktigt att vi i vår vanliga vardag efterfrågar mat som producerats i Sverige. En ökad efterfrågan bidrar till att öka självförsörjningsgraden. Ditt val av mat är alltså viktigt.
I Sverige importerar vi hälften av den mat som vi konsumerar. Vår självförsörjningsgrad av livsmedel har drastiskt minskat sedan 1980 talet, från cirka 75 till 50 procent. I Västerbottens län produceras bara cirka 20 procent av den potatis som vi konsumerar i länet trots att vi har god tillgång till odlingsbar mark och gott om färskt vatten.
Även om vi skulle öka vår produktion är vi trots det beroende av att importera många insatsvaror såsom proteinfoder, handelsgödsel och diesel vilket gör att en inhemsk livsmedels-produktion kräver att vi inte är avskärmade från omvärlden.
Källa: Jordbruksverket
FN:s livsmedels och jordbruksorganisation uppger att jordbruksproduktionen måste öka med 60 procent till år 2050 för att motsvara den kommande efterfrågan. När befolkningen ökar minskar även ytan för försörjning per person. I vissa delar av världen planteras träd på åkermark och andra delar byggs vägar, hus och industrier. Ett av många viktiga arbeten för att nå en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel och Agenda 2030 är därför att värna jordbruksmarken.
Klicka på bilden för att se filmen.
Naturvärdena i dagens odlingslandskap är resultatet av hur jorden har brukats av människan under flera tusen år. Det är viktigt att odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena bevaras och stärks.
Länsstyrelsen Västerbotten arbetar med att stärka den biologiska mångfalden och de kulturmiljöer som är kopplade till odlingslandskapet. Ett rikt odlingslandskap är ett av Sveriges 16 miljömål.
Ekosystemtjänster är de tjänster och nyttor som naturens olika ekosystem och organismer ger oss människor. Det handlar om bevarande av den biologiska mångfalden där arter och en variation av naturmiljöer tillsammans kan utföra tjänster som att till exempel rena vatten och luft, binda jorden och pollinera våra grödor.
Klicka på pilarna i bildspelet för att läsa mer.
Den svenska rödlistan ger en överblick över vilka arter som är hotade, nära hotade eller som försvunnit från landet. Vi vet idag att många rödlistade arter är beroende av ett omväxlande jordbrukslandskap, där åkrar, naturbeten och slåtterängar är viktiga inslag. I Västerbotten betyder det öppna landskapet, som jordbruket skapat, mycket för många arter. Artdatabanken bygger upp strukturer för övervakning, datainsamling och ger en analys av tillståndet för biologisk mångfald i Sverige.
Är ärtor framtidens hållbara mat? Vad bör jag tänka på om jag själv vill odla Gunsmarksärt? Och hur tillreds den på bästa sätt? Följ med landshövding Helene Hellmark Knutsson på skördefest av Gunsmarksärt – Västerbottens landskapsärta.