MATKOMPASSEN

VAL FÖR ETT HÅLLBART LÄN

Gunsmarksärt

Västerbottens landskapsärta

Är ärtor framtidens hållbara mat? Vad bör jag tänka på om jag själv vill odla Gunsmarksärt? Och hur tillreds den på bästa sätt? Följ med landshövding Helene Hellmark Knutsson på skördefest av Gunsmarksärt – Västerbottens landskapsärta.

En tidig sockerärt

Sorten är donerad av Birgitta Falk till Nordiska genbanken 1994. Birgittas farmors mor, som flyttade från Burträsk till Gunsmark, Robertsfors i början av 1900-talet, var antagligen den första som odlade ärten. Släkten har odlat den sedan dess. En tidig sockerärt som ger små baljor som är söta och mjälla. Godast att äta råa, men fina att förvälla och ha i soppor med mera.

Varje landskap i Sverige har tilldelats en ärta av Kålrotsakademien, med en väl dokumenterad historia av att under lång tid ha odlats i sitt landskap.

Skärm-avbild från filmen "Gunsmarksärt - Västerbottens landskapsärta" där tre personer samtalar i ett växthus.
Spela videoklipp
Närbild på Gunsmarksärtor i en öppen hand

Är baljväxter framtidens hållbara mat?

Baljväxter är samlingsnamnet för fröer ur familjen ärtväxter och de har gemensamt att de växer i baljliknande skidor. Baljväxter är lättodlade, drabbas sällan av angrepp och ger bra näring. Men trots detta så odlas det bara på 2 procent av Sveriges jordbruksmark och
majoriteten som odlas går till foder. Baljväxter är proteinrika och inhemskt
odlade kan därför ersätta import av proteinfoder, men det är bra att också öka produktionen av baljväxter för humankonsumtion. 

Baljväxter är samlingsnamnet för fröer ur familjen ärtväxter och de har gemensamt att de växer i baljliknande skidor. Baljväxter är lättodlade, drabbas sällan av angrepp och ger bra näring. Men trots detta så odlas det bara på 2 procent av Sveriges jordbruksmark och majoriteten som odlas går till foder. Baljväxter är proteinrika och inhemskt odlade kan därför ersätta import av proteinfoder, men det är bra att också öka produktionen av baljväxter för humankonsumtion.

Baljväxter ger både miljövinster och är bra för vår hälsa. Tack vare sitt samspel med marklevande bakterier kan baljväxter ta sitt kväve direkt från luften vilket medför att de inte behöver gödslas med kväve för att ge en hög avkastning. Baljväxter i en växelvis odling minskar också ogräs och växtsjukdomar. Det finns många olika baljväxter som trivs bra i vårt nordliga klimat även om det kan vara en större utmaning att odla några av dem i norra Sverige. Tursamt nog finns det idag forskare som utvecklar kunskap och synliggör den viktiga forskningen om baljväxters roll i uthålligt jordbruk för omvärlden.

Baljväxter är nyttiga och går bra att lagra!

Idag säljs bönor inte bara i torkad eller konserverad form, svenskodlade kidneybönor och vita bönor används också till bönpasta. Att äta mer ärtor, bönor eller linser är hälsosamt. Enligt livsmedelsverket är baljväxter unika eftersom de kan placeras i alla de tre delarna i tallriksmodellen.

Baljväxter är rika på kostfibrer, högvärdigt protein och därtill flera vitaminer och mineraler som är bra för vår hälsa. Men det är viktigt att man vid tillagning följer anvisningarna på förpackningarna av torkade ärtor och bönor. De innehåller nämligen ämnen som kan orsaka illamående och magont men om man blötlägger och kokar så försvinner dessa ämnen. Användningsområdena för baljväxter är oändliga och förutom att äta dem som de är kan man använda dem i grytor, sallad eller varför inte göra en soppa på en sockerärta.

Läs mer om växtgifter på Livsmedelverkets webbplats »

Att torkade bönor och ärtor har lång hållbarhet om de lagras och förvaras korrekt gör också att baljväxter, som exempelvis bruna bönor, kan passa att ha på lager i händelse av en samhällsstörning.